Tygodniowe menu

W naszym przedszkolu jedzenie jest bardzo ważne. Z dumą możemy powiedzieć, że robimy wszystko, by nasze dzieci jadły smacznie i zdrowo. Poniżej obowiązujący jadłospis podzielony na tygodnie.

TYDZIEŃ 1

ŚNIADANIE
  • Bułka grahamka – 35g
  • Masło – 5g
  • Ser żółty – 15g
  • Pomidor – 25g
  • Powidła śliwkowe – 20g
  • Kawa zbożowa – 150ml

ALERGENY: 1, 7

II ŚNIADANIE
  • Banan – 1 szt
obiad
  • Zupa jarzynowa
    z makaronem – 200 ml
  • Pyzy z mięsem
    i masełkiem – 200g
  • Kompot owocowy – 150g

ALERGENY: 1, 3, 7, 9

podwieczorek
  • Koktajl owocowy
    na jogurcie – 150g

ALERGENY: 7

TYDZIEŃ 2

ŚNIADANIE
  • Chleb wiejski – 25 g
  • Chleb graham – 25 g
  • Masło – 5 g
  • Pasztet pieczony – 25 g
  • Serek śmietankowy – 20 g
  • Pomidor – 25 g
  • Herbata – 150 ml

ALERGENY: 1, 3, 7

II ŚNIADANIE
  • Jabłko – 1/2 szt
  • Marchew słupki – 1/2 szt
obiad
  • Zupa jarzynowa
    z makaronem – 200 ml
  • Pierogi ruskie polane masełkiem – 200 g
  • Kompot owocowy – 150 g

ALERGENY: 1, 3, 7, 9

podwieczorek
  • Kisiel owocowy – 150g

TYDZIEŃ 3

ŚNIADANIE
  • Chleb wiejski – 25 g
  • Chleb graham – 25 g
  • Masło – 5 g
  • Serek wiejski – 30 g
  • Sałata lodowa – 5 g
  • Ogórek zielony – 15 g
  • Miód – 15 g
  • Herbata owocowa – 150 ml

ALERGENY: 1, 7

II ŚNIADANIE
  • Koktajl owocowo-mleczny
    – 100 g

ALERGENY: 7

obiad
  • Zupa pomidorowa
    z makaronem – 200 ml
  • Naleśniki z twarożkiem
    i brzoskwiniami (30 g) – 2 szt
  • Kompot owocowy – 150 g

ALERGENY: 1, 3, 7

podwieczorek
  • Arbuz – 80 g

TYDZIEŃ 4

ŚNIADANIE
  • Bułka grahamka – 35 g
  • Masło – 5 g
  • Ser żółty – 15 g
  • Pomidor – 25 g
  • Powidła śliwkowe – 20 g
  • Kawa zbożowa – 150 ml

ALERGENY: 1, 7

II ŚNIADANIE
  • Jabłko tarte
    z marchewką – 100g
obiad
  • Zupa ogórkowa
    z ryżem – 200 ml
  • Kluski na pasze z sosem truskawkowym – 2 szt
  • Kompot – 150 ml

ALERGENY: 1, 3, 7, 9

podwieczorek
  • Jogurt naturalny – 80 g
  • Musil – 20 g
  • Mus brzoskwiniowy – 20 g

ALERGENY: 1, 5, 7, 8

LISTA ALERGENÓW:  1. Zboża zawierające gluten i produkty pochodne, 2. Skorupiaki i produkty pochodne,
3. Jajka i produkty pochodne, 4. Ryby i produkty pochodne, 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
6. Soja i produkty pochodne, 7. Mleko i produkty pochodne, 8. Orzechy i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12. Dwutlenek siarki i siarczyny, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne